Izolare fonica

Izolare termica cu vata bazaltica sau vata de sticla

Vata minerala din bazalt este un produs anorganic, obtinut prin fibrilizarea cu ajutorul centrifugarii a topiturii de bazalt. Este produs sub forma unei aglomerari de fibre fine, elastice cu structura deschisa. Prin adaugarea unui liant (fenolformaldehidic termorigid) se obtin diverse sortimente, diferentiate prin forma si densitate. Datorita caracteristicilor fizico-chimice performante produsele din vata minerala bazaltica acopera toata gama de izolatii termice si fonice în intervalul de temperatura -50C pâna la temperaturi de 700C -1000 C ( si pastreaza capacitatea de termoizolare la valori optime pâna la temperaturi de 700C si la valori convenabile pâna la 1000C).

Economie de energie

Caracteristica principala a produselor din vata minerala bazaltica este valoarea scazuta a coeficientului de conductivitate termica (pentru temperaturi de 4-10°C, in functie de sortiment ?= 0,036 – 0,040 W/mK). Cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atat transferul termic intre interiorul si exteriorul locuintei va fi mai redus. Intreaga familie se va bucura de reducerea costurilor pentru incalzirea locuintei.

Protectie impotriva zgomotului

Vata minerala din bazalt este un foarte bun izolator fonic (in domeniul de frecvente 250÷6000 Hz), in functie de sortimentul si grosimea produsului. Structura fibroasa si porozitatea de 90-96% a produselor din vata minerala asigura proprietati foarte bune de absorbtie acustica. Un strat de 200 mm pasla duce la atenuarea zgomotului cu 42 dB (10 dB corespund unei injumatatiri a intensitatii sunetului).

Securitate la incendiu-reactie la foc

Incadrata in Euroclasa de reactie la foc A1, vata minerala bazaltica este un produs incombustibil. Astfel, produsele din vata minerala bazaltica nu intretin incendiul si nu degaja gaze nocive sub actiunea focului. In domeniul de temperatura -50°C....+250°C (temperatura de volatilizare a liantului), produsele din vata minerala din bazalt isi pastreaza proprietatile termoizolante, elasticitatea si rezistentele mecanice in limite convenabile. Domeniul de utilizare poate merge pana la 1000°C, la temperaturi superioare acestei valori aparand fenomenul de distrugere a fibrelor.

Izolare termica - Fatade tencuite

Fatadele tencuite reprezinta o solutie eleganta a izolarii termice exterioare a locuintelor. In cazul renovarilor, prin acest tip de termoizolare se poate pastra caracterul initial al fatadei. Avantajul acestui sistem il reprezinta izolarea termica integrala a intregii fatade, fara punti termice. Ca izolant termic se folosesc placile de mare densitate cu excelente proprietati de termoizolare si rezistente mecanice.
1 Aplicarea mortarul adeziv
Pe placa izolatoare se aplica mortar adeziv: in cordon perimetral – initial se aplica cu gletiera un strat subtire care se preseaza pe vata, ulterior se aplica mortarul pe contur si 5 turte de mortar pe suprafata placii.
2 Profilul de soclu
Se monteaza un profil de soclu fixat in dibluri pe fatada. Vata bazaltica nu se aplica pana la zona de contact cu terenul. Montajul placilor de vata incepe de la nivelul profilului de soclu.
3 Lipirea izolatiei
Placile se lipesc in randuri orizontale, astfel incat sa se evite formare de rosturi in plan vertical.
4 Izolarea termica a glafurilor verticale
Se va izola si zona de glaf cu vata bazaltica . Pentru rigidizarea si protectia muchiilor, in zona glafurilor se va monta si un profil de colt cu plasa de armare.
5 Izolarea termica a glafurilor orizontale
Este necesar sa se izoleze termic si glafurile orizontale, sub profilele metalice de protectie.
6 Ancorarea izolatiei
Placile se vor aplica prin lipire si se vor ancora cu dibluri cu rozeta – cu cui metalic, in numar de: pana la 8 m - 6 buc/m², intre 8 si 20 m - 7 buc/m², peste 20 m - 9 buc/m². La colturi si la cladiri inalte se va suplimenta numarul de dibluri.
7 Protectia colturilor
La colturi se vor folosi profile de colt cu plasa de armare, pentru rigidizarea zonei de colt.
8 Aplicarea plasei de armare
Dupa intarirea mortarului utilizat la lipirea placilor, se va arma intreaga suprafata cu o plasa de armare din fibra de sticla, inglobata intr-un strat de mortar adeziv si de armare aplicat in prealabil. Plasa se apasa cu gletiera in stratul de mortar si se aplica un strat de mortar.
9 Suprapuneri la imbinare
Plasa de armare se va monta cu suprapuneri de min. 10 cm.
10 Finisarea
Dupa uscarea mortarului adeziv si de armare,se va aplica un grund inainte de aplicarea tencuielii decorative. Urmeaza aplicarea stratului de tencuiala decorativa si operatiunea de driscuire conform instructiunilor producatorului.