Izolatie termica si fonica

Ce este temperatura, disconfortul termic Vata Polistiren Celuloza Spuma

Temperatura

Izolarea termica este o necesitate si tine de confortul utilizatorilor cladirilor. O temperatura interioara joasa (sub 15°C) produce disconfortul termic al ocupantilor, dar in timp are si alte urmari: igrasia. Din cauza frigului pe pereti se va produce roua si aceasta va ingheta, va umezi peretele, va ataca armaturile de otel, va crea un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor si un mediu periculos pentru sanatatea si siguranta noastra. O locuinta cu peretii exteriori izolati termic are avantajul ca mentine caldura din interior si in perete, dar la interior trebuie sa fie cald, adica peste 18°C.
Temperatura este proprietatea fizica a unui sistem, prin care se constata daca este mai cald sau mai rece. Astfel, materialul cu o temperatura mai ridicata este mai cald, iar cel cu o temperatura joasa mai rece. Ea indica viteza cu care atomii ce alcatuiesc o substanta care se misca, in cazul incalzirii viteza lor crescand. Oamenii de stiinta afirma ca la o temperatura extrem de scazuta, numita zero absolut, atomii sau moleculele si-ar inceta miscarea complet. Temperatura impreuna cu lumina face parte din factorii ecologici.
Caldura din incaperi se pierde in doua moduri:
- pierderi prin Izolatia structura de rezistenta a cladirii, prin ferestre, pereti, tavan etc catre exterior (pierderi prin transmisie). Pe de alta parte, prin curentii de aer catre exterior:
-pierderi prin ventilatie si canale de scurgere. imbunatatirea izolatiei are ca scop minimizarea pierderilor prin transmisie in cel mai eficient mod.
O problema in imbunatatirea izolarii cladirii este etanseizarea acesteia. O ventilatie proasta, umiditate crescuta in incaperi, nivel ridicat de CO2, condensatia cladirii, toate pot fi un rezultat al etanseizarii. De aceea, o cladire izolata corect trebuie sa fie echipata si cu ventilatie mecanica. Din fericire, caldura recuperata prin evacuarea aerului din sistemul de ventilatie constituie o importanta sursa de salvare a energiei.