Izolatie termica si fonica

Ce este puntea termica Vata Polistiren Celuloza Spuma

Punte Termica

Partile (zonele) unei cladiri cu un transfer de caldura ridicat se numesc punti termice. Acestea pot fi o consecinta a formei geometrice, jonctiuni structurale sau cand materialele cu coeficienti diferiti de transmitere a caldurii nu sunt asezate in straturi paralele. Cele mai frecvente zone zone de punti termice sunt soclurile, parapetele stalpii de beton armat, colturile cladirii, golurile pentru ferestre
Cand izolatia fatadei prezinta discontinuitati, exista posibilitatea de formare a puntilor termice, mai ales in zone caracterizate printr-o notabila conductivitate termica in raport cu celelalte zone ale zidului. Puntile termice sunt o problema aflata in stransa legatura cu constructiile moderne, deoarece materialele folosite in vechiile cladiri monostrat au un comportament termic mult mai uniform. Prezenta unei perne de aer (sau chiar a unui strat izolant) in interiorul zidului, poate genera un comportament diferit in punctele in care intervalul este intrerupt – de exemplu, in raport cu planseele, stalpii sau bulumacii.
Absenta unei preveniri a formarii puntilor termice poate conduce la pierderi de caldura de 30-40% chiar in cazul unei cladiri altfel izolate in mod corect. Umezeala generala de condens are un efect contrar confortului incaperii Temperatura scazuta a suprafetei interioare si dezvoltarea locala a unui grad relativ inalt de umezeala favorizeaza aparitia condensului. Deasemenea, cca. 40% a deteriorarilor suprafetei si problemelor estetice sunt consecintele puntilor termice.
Chiar si in cazul unui perete cu strat izolator exterior exista pericolul formarii puntilor termice:
- Placile din spuma dura care se contracta implica aparitia unor rosturi pot implica formarea de punti termice.
- Diblurile de sustinere (utile in momentul in care greutatea/suprafata a acoperirilor depaseste 10 kg/m2) provoaca aparitia aceluiasi fenomen.
- Trecerea aerului rece prin spatiul gol dintre placa izolatoare si peretele propriu-zis, respectiv absenta etanseitatii provoaca aparitia
puntilor termice.