Izolatie termica si fonica

Ce este fenomenul de condens, punct de roua

Fenomenul de condens

Aerul atmosferic contine totdeauna o cantitate de umezeala, sub forma de vapori de apa. Aerul cald poate sa contina o cantitate de vapori mai mare decat poate sa contina aerul rece. Cantitatea maxima de vapori de apa, ce poate fi continuta de un metru cub de aer aflat la diverse temperaturi.
Ce se intampla intr-o camera incalzita?
La o temperatura de +20 ̊C si umiditate de 60%, aerul poate sa contina 10,38 g/mc vapori de apa (presiune partiala de 10,52 mmHg). Aerul cald, incarcat cu acesti vapori, tinde sa migreze spre zonele reci. Aerul se va raci in contact cu suprafetele reci si nu va mai putea tine in suspans toata aceasta umezeala. Daca te uiti in tablel, la +10 ̊C aerul poate sa tina maxim 9,4 g/mc vapori (presiune maxima de 9,2 mmHg). Cantitatea pe care nu a putut sa o mai tina in suspans, a condensat. De fapt s-a atins presiunea maxima de 10,52 mmHg, inca de la temperatura de +12 ̊C, aceasta temperatura fiind punct de roua, in acest exemplu.
Temperatura pentru care presiunea partiala a vaporilor de apa atinge presiunea maxima de saturatie se numeste punct de roua. Este temperatura la care apare condensul.